Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 5/2020

Alsof de waarheid eenvoudig is

Jannah Loontjens
Essayist

We gooien alles eruit op de sociale media. En Plato wist al: letters komen altijd terecht bij ‘lui die er niets mee te maken hebben’.

Er zit een kant aan de sociale media die mij zenuwachtig maakt, die te maken heeft met juist datgene wat velen als voordeel noemen: het gemak en de snelheid ervan. Er zijn natuurlijk meer mensen zoals ik, die lang – meestal zo lang dat er niets meer van komt – nadenken over het online posten van teksten of foto’s. Toch gaat er van veel berichten een onbevangen directheid uit. Deze online spontaniteit wordt vaak met eerlijkheid geassocieerd. Als je meteen reageert, zeg je wat je eigenlijk voelt, is de veronderstelling.

De opvatting dat directheid van belang is voor waarheid is al terug te vinden in de dialogen van Plato. Om de waarheid te communiceren kon er beter gesproken worden dan geschreven, meende Plato, aangezien de spreker dan tenminste aanwezig was en direct zijn opvattingen zou kunnen toelichten. Teksten op sociale media zweven tussen schrijven en spreken in. Ze zijn getypt, maar ze bewaren wel de onmiddellijkheid van spreken. Al zitten de lezers doorgaans niet in dezelfde ruimte en worden de berichten vaak op een later moment gelezen, in principe kan er op het moment zelf gereageerd worden. Iets van de aanwezigheid van de spreker blijft hiermee behouden, zeker als zich onder het bericht een gesprek ontwikkelt. Op zo’n moment heeft communicatie op de online platforms meer weg van spreken dan van schrijven.
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden