Home Zeepdozen en schoonheid

Zeepdozen en schoonheid

Door Tekst en foto: Rosan Hollak op 26 maart 2000

03-2000 Filosofie magazine Lees het magazine

In de kunst is schoonheid al lang niet meer het criterium. Niet erg, vindt de New Yorkse filosoof en kunstcriticus Arthur Danto. Het is een bevrijding, die ons verplicht goed te kijken. Bij elke hoop troep moeten we ons afvragen waarom het gemaakt is. Een interview over het kijken naar olifantenpoep en dozen waspoeder.

Eind vorig jaar ontstond er in New York een grote controverse rond de Britse expositie ‘Sensation’ in het Brook­lyn Museum of Art. Op deze tentoonstelling kon men door­gezaag­de koeien op sterk water bezichtigen, hoofden van bevro­ren bloed en kinde­ren met piemelneuzen bewonderen. Het museum zelf deed er alles aan om het kunstminnend publiek te trekken: ‘Let op uw gezond­heid!’ stond er met grote letters aangekon­digd. ‘De inhoud van deze expositie kan u in een shocktoestand brengen, u kunt gaan overgeven, in paniek raken, euforisch worden of doodsangsten uitstaan.’ Rudolf Guiliani, de Republi­keinse burgemeester van New York, werd inderdaad niet lekker. Vooral toen hij erachter kwam dat een van de kunstenaars, Chris Ofili, een zwarte variant van de heilige maagd Maria had geschilderd en op de plek van haar maagdelijke borst een olifantenkeutel had ge­plakt. Guiliani veroorzaakte vervolgens groot protest onder kunstliefhebbers en voorstanders van de vrije expressie door te dreigen met het stopzetten van de subsidies voor het mu­seum.
Iemand die indertijd een bezoekje bracht aan de omstre­den expositie was de filosoof Arthur Danto. Broodnuchter adviseer­de hij vervolgens in een artikel in The Nation, een blad waar hij sinds 1984 als kunstcriticus aan verbonden is, dat volwas­senen vooral met kinderen de expositie moesten gaan bezichten. ‘Kinderen zijn niet preuts’, schreef hij. ‘Ze giechelen om dingen waar volwassen ongemakkelijk van worden. Ze dragen de last van de kunstgeschiedenis niet met zich mee en zullen dingen niet afkraken omdat ze al een keer eerder zijn ge­maakt.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.