Home Weekendlijstje: 6 soorten liefde van de Griek
Liefde

Weekendlijstje: 6 soorten liefde van de Griek

Door Florine Keus op 19 mei 2017

Onze kijk op liefde is armoedig en misschien zelfs gevaarlijk, want waarom verlangen we naar gekmakende verliefdheid? De oude Grieken waarschuwden voor deze begeerte, en ze kunnen ons iets leren over andere soorten liefde. Laat dit weekend je blik verruimen door de zes soorten liefde van de Griek.

1. Eros

Eros was de Griekse god van de vruchtbaarheid en seksuele begeerte. Eros als liefde stond voor passie en verlangen. Maar dit soort liefde werd niet altijd als positief gezien. Eros kon zich meester van je maken en je kon jezelf makkelijk verliezen. Dit werd toen gezien als gevaarlijk, terwijl we het tegenwoordig beschouwen als een teken dat we de juiste persoon hebben gevonden.

2. Philia

Wat betekent vriendschap in tijden van Facebook? Philia of vriendschap was voor de Grieken een serieuze aangelegenheid Dit soort liefde ging over een gevoel van diep kameraadschap. Het vond plaats tussen twee gelijken die elkaar onder elke omstandigheid trouw bleven en veel voor elkaar wilden opofferen. Een andere vorm van philia, genaamd storge, was de liefde die ouders voor hun kinderen voelden. Filosofen waaronder Aristoteles hebben zich beziggehouden met het ontleden van philia.

3. Ludus

Door ludus, kunnen we ontsnappen aan onze zorgen van alledag, onze creatieve kanten bevorderen en met een lichter gemoed leven. Bij deze liefde stond plezier en speelsheid centraal. Voorbeelden kan je vinden bij jonge, verliefde stelletjes of de genegenheid tussen kinderen. We kunnen ludus ook ervaren wanneer we de slappe lach hebben met vrienden of bij een avond dansen met een vreemde.

4. Agape

We zijn geconditioneerd om te denken: ‘Ik doe iets voor jou dus jij doet iets voor mij’. Voor de Griek was dit anders. Agape was een radicaal ideaal dat ging over onzelfzuchtige liefde. Het bleef niet beperkt tot de mensen in je nabije omgeving maar was bestemd voor iedereen. Een soort liefde zonder verplichtingen en verwachtingen; een transcendente liefde, gebaseerd op menselijke solidariteit.
Filosoof Levinas zou het hier mee eens zijn.

5. Pragma

Dit was de volwassen liefde die echtgenoten ontwikkelden na een lang huwelijk. Pragma gaat over compromissen sluiten, geduld tonen en tolerantie. Het is een belangrijke investering waardoor de liefde in stand blijft.

6. Philautia

Aristoteles heeft gezegd dat alle vriendelijke gevoelens voor anderen een verlenging zijn van de gevoelens over jezelf. Philautia ging over zelfliefde. Er was een ongezonde versie die zich ontwikkelde tot narcisme en een gezonde versie waardoor je beter ging liefhebben. Het idee was dat als je zelfliefde ervoer, je veel liefde kon geven aan anderen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.