Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2021

Wat we van de Tao kunnen leren

Michel Dijkstra en Simone Bassie

‘Zij die het weten, spreken niet. Zij die spreken, weten het niet,’ luidt een beroemde uitspraak uit het taoïsme. Gelukkig houdt kenner Jan De Meyer zich daar niet aan in zijn nieuwe boek Wat kan ik leren van de taoïsten. De Tao in vijf lessen.

1 Wees bescheiden met kennis

Jan De Meyer: ‘De taoïsten stellen de vraag: hoeveel kunnen wij kennen? In het eerste gedicht van de basistekst Daodejing of Boek van de Weg en de Kracht komt het besef ter sprake dat woorden er nooit in slagen om de meest fundamentele realiteit uit te drukken. Deze ultieme werkelijkheid kun je aanduiden met het woord “Tao”. Dit begrip wordt vaak met “de Weg” vertaald, maar heeft daarnaast ook andere betekenissen, zoals “kosmisch beginsel” of “oorsprong van het heelal”. Tao was er al voordat wij er waren en blijft bestaan als wij er allang niet meer zijn. Verder is de Weg ook een proces in de natuur, het menselijk lichaam en de menselijke persoonlijkheid. Bovendien is Tao alomvattend en trekt die zich niets van onze concepten aan. Al onze woorden en gedachten ketsen op dit mysterie af.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden