Home Waarom Europa een republiek moet worden

Waarom Europa een republiek moet worden

Door Frank Meester op 02 mei 2018

Waarom Europa een republiek moet worden
Cover van 05-2018
05-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

Willen we meer of minder Europa? De Duitse denker en politicoloog Ulrike Guérot vindt dit een ar­moedige vraag. Ze legt uit waarom het tijd is om de Europese eenwording nu eens echt compleet te maken.

Als je politicoloog en filosoof Ulrike Guérot (1964) hoort praten, zou je bijna vergeten dat het anti-Europese sentiment nog steeds aan terrein wint, zo bevlogen praat ze over de Europese Republiek en zo voor de hand liggend klinken haar oplossingen voor de problemen voor de huidige Europese Unie. En ze weet waar ze over praat. Ze vervulde tal van functies in de Europese politiek, bekleedde leerstoelen over Europa, werkte voor de voormalige president van de EU-commissie Jacques Delors en is directeur van European Democracy Lab, een denktank die zich richt op de toekomst van de Europese democratie. Daar gaat haar nieuwe boek Red Europa! ook over. En ze blijkt niet de enige die enthousiast is over de Europese Republiek. Sinds haar boek verschenen is, is ze op tournee door Europa om lezingen te geven voor een overwegend jong publiek.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Martin Dijkstra

U vindt dat Europa een republiek moet worden. Waarom?
‘We hebben het lang alleen over liberalisme gehad. Nu is de republiek terug. De republiek is “wij”. Het is niet meer alleen het “ik” van het liberalisme. Het klinkt misschien prachtig als je zegt dat iedereen vrij is om zijn of haar leven zo in te richten als hij of zij zelf wil, maar wanneer je uit een arm workingclass-gezin komt, zijn jouw kansen om carrière te maken gewoon erg klein. Je wordt hoogstwaarschijnlijk een loser. De vrijheid van het huidige liberalisme is niet genoeg. Het motto van de Franse Revolutie was niet voor niets “vrijheid, gelijkheid en broederschap”. Zonder een zeker mate van gelijkheid bestaat er geen vrijheid.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer