Home Bewustzijn Verliefd op mijn digitale assistent
Bewustzijn Mens en techniek

Verliefd op mijn digitale assistent

Een man heeft een liefdesrelatie met zijn digitale assistent – dat is het thema van de film Her. Sciencefiction of al bijna werkelijkheid?

Door Tim Miechels op 25 maart 2014

Verliefd op mijn digitale assistent
Cover van 04-2014
04-2014 Filosofie magazine Lees het magazine

Leven we nu al in een wereld waarin computerprogramma’s intelligent zijn, kunnen leren en zelfs een persoonlijkheid hebben die niet van ‘echt’ te onderscheiden is? Bedenk dat producten van Apple sinds 2011 standaard worden uitgerust met de persoonlijke assistent Siri, een programma dat met spraak bestuurd kan worden om e-mails te checken, afspraken te regelen en de agenda bij te houden. Siri heeft een eigen stem waarmee ze in staat is te reageren op wat er gezegd wordt en gebruikers zijn het erover eens dat Siri in veel gesprekken een eigen persoonlijkheid lijkt te hebben.

Steeds meer mensen gebruiken dergelijk digitale assistenten om hun dagelijks leven te ordenen, en wie ze eenmaal geprobeerd heeft, kan volgens sommigen niet meer zonder. Een daadwerkelijk intelligente, bewuste digitale persoonlijkheid, zoals te zien is in de film Her, lijkt dus niet meer dan de volgende stap in een ontwikkeling die op dit moment in volle gang is.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.