Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2020

Verbeelding on demand

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

Streamingdiensten als Netflix hebben een internationaal miljoenenpubliek. Dat geeft ze de macht om onze fantasie te vormen. Maar ook om sociale en politieke invloed uit teoefenen. ‘Een film kan de wereld veranderen.’

In de uitgestrekte landschappen van Nieuw-Zeeland vonden eerder dit jaar (vóór de coronacrisis) de eerste opnames plaats van de duurste serie ooit: nieuwe avonturen in de wereld van The Lord of the Rings. Netflix-concurrent Amazon betaalde alleen al voor de rechten om met de personages en de wereld van J.R.R. Tolkien aan de slag te gaan 250 miljoen dollar, en heeft vijf seizoenen aangekondigd. Naar schatting gaat het hiermee in totaal om circa 1 miljard dollar.

Wat er in al die seizoenen gaat gebeuren is nog een raadsel, want de kant-en-klare boeken van Tolkien zijn al een tijdje op. Het schijnt dat de nieuwe serie zich gaat afspelen in een andere, eerdere ‘era’ dan die waarin hobbit Frodo zijn epische avontuur in Midden-Aarde beleeft.

Het is op z’n minst ironisch dat het werk van een studieuze Oxford-professor die fel gekant was tegen elke illustratie in edities van zijn werk – want afbeeldingen zouden de fantasie van zijn jonge lezers verwoesten – nu door films en straks door een serie voortleeft. Maar wat is een legende als die niet steeds opnieuw verteld wordt?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden