Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 4/2020

‘Veel mannen voelen zich gecastreerd’

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Ambulancebroeders worden aangevallen, leraren hebben geen gezag meer. Psychoanalyticus Frank Koerselman pleit voor herstel van de vaderlijke autoriteit.
 

Wat kan ik weten?

‘Mijn boek Ontvadering gaat over het gebrek aan vaderschap binnen het gezin en over het gebrek aan autoriteit in de hele samenleving. Als ik vertel dat er een gebrek aan vaderschap is, vragen mensen mij: “Hoe weet je dat? Heb je daar wetenschappelijk bewijs voor?” De wetenschap is de enige overgebleven autoriteit nu de pastoor, de rechter, de leraar, en ga zo maar door, hebben afgedaan. Maar de wetenschap kan die zekerheid niet bieden. Ten eerste omdat wetenschap altijd bezig is zichzelf te weerleggen, dus in principe voorlopige antwoorden geeft. Dat is juist de kracht van wetenschap. Ten tweede omdat het bij dit soort sociale kwesties moeilijk is om wetenschappelijk bewijs te vinden. Het is nu eenmaal geen natuurkunde of wiskunde. Toch moet tegenwoordig alles evidence based zijn. Dat is echt een wassen neus, een schijnautoriteit.
 

‘Een vader huilt niet; hij laat zien dat je moet doorzetten’

Als je iets wilt weten over het tegenwoordige vaderschap, moet je om je heen kijken en vertellen wat je ziet. Anderen kunnen daartegen ingaan, maar dan moeten ze wel met tegenvoorbeelden komen. Als ik om me heen kijk, zie ik vaders die niet meer van hun kinderen verwachten dat ze opklimmen tot hun niveau. Ik zie vaders die eerder de vriend van hun kinderen proberen te zijn dan een vaderfiguur. En ik zie hetzelfde op maatschappelijk niveau. Wie heeft er nog gezag in het publieke domein? Ik zie mensen die geweld gebruiken tegen gezagsdragers of tegen ambulancebroeders, ik zie leraren die geen overwicht meer hebben. De verticale dimensie is verdwenen.’
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden