Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2019

Ute Frevert: ‘Emoties horen bij de democratie’

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

Niet alleen feiten en argumenten, maar ook emoties horen bij de democratie, betoogt de Duitse historica Ute Frevert. Tegelijk waarschuwt ze voor extreem-linkse en -rechtse groepen bij wie de eigen emotie iedere discussie onmogelijk maakt.

'In de jaren negentig werd mij gevraagd om een lezing te houden over gender en politiek’, begint Frevert. ‘Ik wist wat mensen van me verwachtten, maar ik had al zoveel over dat onderwerp gesproken. Dus besloot ik iets anders te doen en sprak ik over de rol van emoties binnen de politieke geschiedenis, en hoe historici weigeren om daarover te praten. Na die lezing waren mijn collega’s diep verontwaardigd en beten ze me toe dat emoties slecht zijn, en dat we ze als historici zo ver mogelijk buiten de geschreven geschiedenis moesten houden. Ze zeiden: “Wat ben je toch aan het doen? Wat wil je hiermee zeggen, dat we geïnteresseerd zouden moeten zijn in emoties?” Ikzelf was vooral gefascineerd door de manier waarop ze hun kritiek uitten: zo fel en emotioneel.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden