Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 9/2016

Tu Weiming: ‘Iedereen kan een wijze zijn’

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Tu Weiming, de Chinese neoconfucianist, over menswording en de zoektocht naar wijsheid. ‘Cruciaal voor het mens-zijn is een innerlijke beslissing: we zijn pas door onze wil.’ 

De oerknal. 13,8 miljard jaar geleden. Uit een enorm heet punt met een oneindig grote dichtheid ontstaat het heelal. Ons zonnestelsel met de aarde volgt zo’n 9 miljard jaar later; dan komen de dieren en uiteindelijk de mens: een product van louter willekeur – hij had er net zo goed niet kunnen zijn. Er is geen God, geen groter plan – geen intelligent design – dat alles een zin geeft, geen bijzondere rol voor de mens. Is het leven daarmee zinloos?

Tu Weiming, een van China’s grootse filosofen, komt tijdens ons gesprek twee keer terug op de oerknal, en de evolutie van de soorten – juist om te laten zien waar de zin van het leven in schuilt. Hij noemt de mens een wezen dat verbonden is met de Big Bang – op intieme wijze zelfs; we zijn geworteld in de natuur, en die zullen we ook nooit verlaten. De aarde is heilig, concludeert hij – een uitgangspunt dat is geworteld in de eeuwenoude ideeën van Confucius, de befaamde Chinese filosoof wiens werk Tu probeert voort te zetten. Tu’s motto: we moeten de aarde trouw blijven.
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden