Home Trivia

Trivia

28 februari 2012

Cover van 03-2012
03-2012 Filosofie magazine Lees het magazine

Kiloknaller – Doe links in de weegschaal een pak suiker of melk en rechts Het zijn en het niet (1943). Het resultaat: volmaakt evenwicht. Toen het hoofdwerk van Jean-Paul Sartre verscheen, woog het precies één kilo.

Doodgeboren – Nu behoort Traktaat over de menselijke natuur (1739) tot de absolute canon. Hoe anders was dat toen David Hume zijn magnum opus publiceerde! Nauwelijks iemand die het opmerkte; volgens eigen zeggen ‘viel het doodgeboren van de pers’.

Monster – Weinig boeken die zoveel last hebben van hun reputatie als Theorie van het communicatieve handelen (1981) van Jürgen Habermas. De meer dan 1100 pagina’s en kaftkleur leidden ertoe dat zijn hoofdwerk al snel ‘het blauwe monster’ ging heten.

Herberg – Bedoelde Immanuel Kant dat hij alle oorlogen zou beëindigen toen hij Naar de eeuwige vrede (1795) schreef? Het was ironisch bedoeld. Deze tekst – ‘De eeuwige vrede’ – stond op een uithangbord van een Nederlandse herberg, samen met een afbeelding van een kerkhof.

Gevaar – De Duitse rechtsgeleerde Carl Schmitt werd in 1933 lid van de NSDAP. Geen wonder dat zijn werk altijd verdacht is gebleven. Uit een enquête onder Nederlandse filosofen kwam Het begrip politiek dan ook uit de bus als het gevaarlijkste filosofieboek.

Inferieur – Waarheid komt alleen tot stand tijdens een gesprek, aldus Plato in zijn Zevende brief. Het schrift was maar een inferieur medium. Ironisch, want er is moeilijk een filosoof te vinden die zo mooi schreef als hij.

Pseudoniem – Victor Eremita, Johannes de Silentio, Constantin Constantius, Vigilius Haufniensis, Nicolaus Notabene, Hilarius Boekbinder, Johannes Climacus, Anti-Climacus. In alle gevallen heb je een boek in handen van Søren Kierkegaard. Er is geen filosoof met zoveel pseudoniemen als hij.

Grind – Bergen kritiek heeft Martin Heidegger gekregen op zijn schrijfstijl. Zijn en tijd (1927) zou onleesbaar zijn. De dichter Gabriel Smit verwoordde deze klacht het meest zinnelijk: het was alsof hij werd gedwongen een emmer grind leeg te eten.

Napoleon – Meestal dienen boeken om kennis over te dragen. Zo niet Fenomenologie van de geest (1806) van G.W.F. Hegel. Hiermee deed hij in de filosofie wat Napoleon in de politiek bewerkstelligde: de geschiedenis tot een hoogtepunt en eindpunt brengen.

Andersen – Kierkegaard doet het goed op veilingen. Een tweede druk van zijn hoofdwerk Of/of (1849) bracht 22.800 euro op. Die bevatte dan ook een handgeschreven opdracht aan de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Overigens verwisselde een eerste druk in 2003 van eigenaar voor maar liefst 134.000 euro.

Ongeschreven – Bevredigend is anders. Heb je net de breinbrekende Tractatus Logico-Philosophicus (1921) van Wittgenstein door geworsteld, blijkt dat het de auteur eigenlijk ging om de ongeschreven tweede helft van de Tractatus. Het allerbelangrijkste laat zich niet in taal uitdrukken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer