Het menselijk gewoon

Breken

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: breken.

Door Coen Simon op 11 april 2024

breken glas glazen pot potten potjes breekbaar beeld Bianca Sistermans

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: breken.

FM4 waar is chaos Filosofie Magazine
04-2024 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Het blijft lastig in te zien dat een voorwerp niet alleen zichtbaar is door het licht, maar ook door het licht dat het wegneemt. Zonder schaduw zou niets verschijnen. We zien in zekere zin door niet te zien. In Der logische Aufbau der Welt (1928) schrijft de Duitse filosoof Rudolf Carnap dat ‘het uit elkaar vallen van de wetenschap als geheel’ alleen kan worden tegengegaan als er een systeem bestaat waarop alle wetenschappelijke begrippen kunnen worden teruggevoerd. Hij meende dat dat systeem alleen in de ervaring kan worden teruggevonden. Maar moet glas echt gebroken worden om zijn breekbaarheid te bewijzen? Het zou wel onze neiging om te vernietigen verklaren.