Home Shortlist Socratesbeker: De vijf beste filosofieboeken van 2020

Shortlist Socratesbeker: De vijf beste filosofieboeken van 2020

Door Tim Miechels op 23 februari 2021

Shortlist Socratesbeker: De vijf beste filosofieboeken van 2020

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

De shortlist voor de Socratesbeker 2021 is bekend. De Socratesbeker wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van het meest oorspronkelijke en urgente Nederlandstalige filosofieboek. Uit de longlist van twintig boeken selecteerde de jury er vijf die kans maken op de prijs voor het beste filosofieboek van 2020.

De uitreiking van de Socratesbeker vindt plaats tijdens de maand van de filosofie op vrijdag 2 april 2021 in SPUI25 te Amsterdam. De uitreiking is van 17:00 – 18.30 uur online te volgen via de livestream van de Maand van de filosofie. De genomineerden zijn Tinneke Beeckman, Mirjam Rasch, Katrien Schaubroeck, Marjan Slob en Ruud Welten.

Tinneke Beeckman – Machiavelli’s lef. Levensfilosofie voor de vrije mens

Filosoof Tinneke Beeckman moest een flinke drempel over om Machiavelli – de filosoof van manipulatie en bedrog – te gaan lezen. Maar dankzij Spinoza ontdekte ze Machiavelli als een denker voor een wereld in crisis bij uitstek. Dit resulteerde in het boek Machiavelli’s lef. Levensfilosofie voor de vrije mens. Ze schetst hierin een beeld van Machiavelli als denker van de vrijheid. Volgens hem is vrijheid een gemeenschappelijke opdracht die om voortdurende betrokkenheid vraagt.

Lees het interview met Tinneke Beeckman over Machiavelli’s lef hier

Miriam Rasch – Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme

Grote techbedrijven als Amazon en Google gebruiken onze data om ons te vangen in ondoorzichtige profielen. In Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme houdt essayist Miriam Rasch een pleidooi tegen het geloof dat alles wat bestaat te vertalen is in termen van data. Tegenover dit dataïsme plaatst Rasch het begrip frictie, een term die ze ontleent aan Simone de Beauvoir, om te beschrijven dat er afstand nodig is tussen mens en wereld om na te kunnen denken.

Lees hier de recensie over Frictie

Katrien Schaubroeck – Iris Murdoch: Een filosofie van de liefde

De Britse denker Iris Murdoch (1919-1999) is beroemd als romanschrijver, maar relatief onbekend als filosoof. Met haar boek Iris Murdoch. Een filosofie van de liefde wil filosoof Katrien Schaubroeck daar verandering in brengen. In heldere, essayistische stijl verkent ze Murdochs filosofie over de verwevenheid van liefhebben en morele zelfverbetering.

Marjan Slob – De lege hemel. Over eenzaamheid

Eenzaamheid is een thema dat tijdens de coronacrisis volop op de agenda staat. Maar waar beleidsmakers meteen overgaan tot actie om de eenzaamheid op te lossen, blijft de filosofische duiding van eenzaamheid achterwege. In De lege hemel. Over eenzaamheid schrijft filosoof Marjan Slob over eenzaamheid als menselijke conditie. Volgens Slob is eenzaamheid een onfortuinlijk gevoel, maar brengt het als verschijnsel ook belangrijke menselijke talenten aan het licht.

Lees hier het interview met Marjan Slob over De lege hemel en lees hier ook de recensie

Ruud Welten – Wie is er bang voor Simone de Beauvoir? Over feminisme, existentialisme, God, liefde en seks

De feministische klassieker De tweede sekse van Simone de Beauvoir is lange tijd alleen door vrouwen gelezen. Een slechte zaak, stelt filosoof Ruud Welten. De systematische achterstelling van vrouwen die Beauvoir beschrijft gaat namelijk zowel mannen als vrouwen aan. Hoog tijd dus dat ook mannen Simone de Beauvoir gaan lezen. In Wie is er bang voor Simone de Beauvoir? voegt Welten de daad bij het woord en onderwerpt Beauvoirs hoofdwerk aan een grondige lectuur.

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer