De uitreiking van de Socratesbeker vindt plaats tijdens de maand van de filosofie op vrijdag 2 april 2021 in SPUI25 te Amsterdam. De uitreiking is van 17:00 – 18.30 uur online te volgen via de livestream van de Maand van de filosofie. De genomineerden zijn Tinneke Beeckman, Mirjam Rasch, Katrien Schaubroeck, Marjan Slob en Ruud Welten.
Tinneke Beeckman – Machiavelli’s lef. Levensfilosofie voor de vrije mens
Filosoof Tinneke Beeckman moest een flinke drempel over om Machiavelli – de filosoof van manipulatie en bedrog – te gaan lezen. Maar dankzij Spinoza ontdekte ze Machiavelli als een denker voor een wereld in crisis bij uitstek. Dit resulteerde in het boek Machiavelli’s lef. Levensfilosofie voor de vrije mens. Ze schetst hierin een beeld van Machiavelli als denker van de vrijheid. Volgens hem is vrijheid een gemeenschappelijke opdracht die om voortdurende betrokkenheid vraagt.
Miriam Rasch – Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme
Grote techbedrijven als Amazon en Google gebruiken onze data om ons te vangen in ondoorzichtige profielen. In Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme houdt essayist Miriam Rasch een pleidooi tegen het geloof dat alles wat bestaat te vertalen is in termen van data. Tegenover dit dataïsme plaatst Rasch het begrip frictie, een term die ze ontleent aan Simone de Beauvoir, om te beschrijven dat er afstand nodig is tussen mens en wereld om na te kunnen denken.
Katrien Schaubroeck – Iris Murdoch: Een filosofie van de liefde
De Britse denker Iris Murdoch (1919-1999) is beroemd als romanschrijver, maar relatief onbekend als filosoof. Met haar boek Iris Murdoch. Een filosofie van de liefde wil filosoof Katrien Schaubroeck daar verandering in brengen. In heldere, essayistische stijl verkent ze Murdochs filosofie over de verwevenheid van liefhebben en morele zelfverbetering.
Marjan Slob – De lege hemel. Over eenzaamheid
Eenzaamheid is een thema dat tijdens de coronacrisis volop op de agenda staat. Maar waar beleidsmakers meteen overgaan tot actie om de eenzaamheid op te lossen, blijft de filosofische duiding van eenzaamheid achterwege. In De lege hemel. Over eenzaamheid schrijft filosoof Marjan Slob over eenzaamheid als menselijke conditie. Volgens Slob is eenzaamheid een onfortuinlijk gevoel, maar brengt het als verschijnsel ook belangrijke menselijke talenten aan het licht.
Ruud Welten – Wie is er bang voor Simone de Beauvoir? Over feminisme, existentialisme, God, liefde en seks
De feministische klassieker De tweede sekse van Simone de Beauvoir is lange tijd alleen door vrouwen gelezen. Een slechte zaak, stelt filosoof Ruud Welten. De systematische achterstelling van vrouwen die Beauvoir beschrijft gaat namelijk zowel mannen als vrouwen aan. Hoog tijd dus dat ook mannen Simone de Beauvoir gaan lezen. In Wie is er bang voor Simone de Beauvoir? voegt Welten de daad bij het woord en onderwerpt Beauvoirs hoofdwerk aan een grondige lectuur.