Home Russell Shorto: ‘Het 17e-eeuwse Hollandse denken heeft de wereld veranderd’

Russell Shorto: ‘Het 17e-eeuwse Hollandse denken heeft de wereld veranderd’

Door Florentijn van Rootselaar op 09 september 2015

Russell Shorto: ‘Het 17e-eeuwse Hollandse denken heeft de wereld veranderd’
Cover van 10-2015
10-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

De zeventiende-eeuwse Nederlandse ideeën over vrijheid en tolerantie waren een belangrijk exportproduct, vertelt schrijver Russell Shorto. ‘Je ziet ze nog terug in typisch Nederlandse waarden als gedogen, en in Amerikaanse opvattingen over tolerantie.’


 

Waar is de baksteen? Niet op de schoorsteenmantel, waar die lag in zijn Amsterdamse huis. Dan gaat het de trap op, naar de studeerkamer, maar ook daar is even niets te vinden. De gastheer verzekert: ‘Straks weet ik wel weer waar hij is.’

‘En laten we maar in huis gaan zitten’, zegt hij. Buiten op de veranda – waar de krekels te horen zijn – is het te vochtig en te warm.
Daar komt ook de kat, afkomstig uit een Amsterdams asiel. Met zijn staart omhoog loopt hij door de woonkamer. Russell Shorto – blote voeten, korte broek – gaat zitten, trekt zijn benen op en installeert zich comfortabel in de grote stoel.
De Amerikaanse historicus en schrijver (onder meer voor The New York Times Magazine) Shorto (1959) woonde twee jaar geleden nog in Amsterdam, maar sinds kort heeft hij een huis in het historische deel van het Amerikaanse stadje Cumberland, in Washington Street (George Washington, de eerste Amerikaanse president, had er ooit zijn hoofdkwartier).

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.