Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 10/2019

Revolutie is onze enige hoop

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Revoluties kunnen leiden tot vrijheid, maar doen dat vaak niet. Volgens Hannah Arendt was de Franse Revolutie een mislukking. De Amerikaanse Revolutie bracht die vrijheid wel.

De vrijheid om vrij te zijn werd voor het eerst gepubliceerd in 2017. Jerome Kohn, leerling, assistent en vriend van Hannah Arendt, vond de tekst in haar nalatenschap en zette die in de zomer van dat jaar online. Vorig jaar verscheen het dunne boekje al in een Duitse vertaling en werd het direct een bestseller. Nu is het er dus ook in het Nederlands. Oorspronkelijk schreef Arendt de tekst in het Engels, waarschijnlijk zo rond 1967. In 1933 ontvluchtte de Joodse filosofe Duitsland om via Frankrijk uiteindelijk in Amerika te belanden. Vanaf het moment dat ze wist dat dit haar nieuwe vaderland zou worden, besloot ze in het Engels te schrijven. Haar belangrijkste werken zijn in die taal verschenen.
 

Vrijheid versus terreur

De vrijheid om vrij te zijn gaat over revoluties. Revoluties kunnen leiden tot de ‘vrijheid om vrij te zijn’, al lukt dat lang niet altijd. Arendt maakt daarmee een verschil tussen bevrijding, en vrijheid. Bevrijding probeert je vrij te maken van de onderdrukkende heersende macht, maar ook van honger en armoede. Bevrijding is een voorwaarde voor vrijheid, maar is nog geen echte vrijheid. Die echte vrijheid heeft meer te maken met de mogelijkheid om deel te kunnen nemen aan de politiek, of, in de taal van Arendt, om te kunnen handelen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden