Home René ten Bos: Michel Serres

René ten Bos: Michel Serres

Door René ten Bos op 26 juni 2019

René ten Bos: Michel Serres
07-2019 Filosofie magazine Lees het magazine


Op 1 juni overleed de Franse filosoof Michel Serres, 88 jaar oud. Ik werd er door geraakt. Ergens hoop je dat mensen die je bewondert onsterfelijk zijn, maar dan slaat die dekselse Magere Hein toch weer toe. Radicaal en zonder enige compassie. Serres zou het zelf niet anders gewild hebben. Hij was mens onder de mensen en zag zichzelf ook zo. Schrijven vond hij van alle vormen van handarbeid veruit het onaanzienlijkst. Liever schreef hij over hoe je je handen moet gebruiken als je een ijswand in het hooggebergte beklimt.

Serres was een wetenschapsfilosoof, maar schreef ook over bruggen, engelen, rugby of muziek. Achter die enorme verscheidenheid aan thema’s school het verlangen om alle vormen van dualisme op te blazen. Hij was altijd op zoek naar wat de verbinding is tussen wetenschap en kunst, mens en dier, cultuur en natuur, stad en land, man en vrouw. Daarvoor bedacht Serres een concept: het derde. Wie van hier naar daar wil, moet zich niet te veel zorgen maken over het hier of het daar, maar over wat er tussenin zit. Alleen van dat tussen kun je wat leren. De rest is dogmatiek.

Alles moet uit de kast gehaald worden om dogma’s te bestrijden. Alleen zo is creativiteit mogelijk. Al zijn boeken ademen die ongehoorde creativiteit. De man vergeleek de tijd met een zakdoek. Als het ding netjes gestreken is, lijken de linkerbovenhoek en de rechterbenedenhoek heel ver van elkaar verwijderd te zijn. Als je de zakdoek echter verfrommelt, dan komen beide ineens heel dicht bij elkaar. Zo is dat ook met de tijd. Wat heel lang geleden geweest is, kan ineens in de moderne samenleving opduiken. Zo omschreef hij de oude Romeinse filosoof Lucretius (99-55 v.Chr.) als een pionier op het terrein van de quantummechanica. En piloten en stewardessen zijn zonder twijfel echte engelen.

Niet licht zal ik vergeten hoe hij in één van zijn eerste werken nadacht over hoe je de Franse kust met zijn eindeloze grilligheid zou kunnen bedijken. Het voordeel is dan dat je die kustlijn kunt meten, iets wat met de ‘fractale’ kust nooit kan.  De conclusie die hij hieruit trekt verbaast me nog steeds: oneindigheid vervangen door eindigheid – dat is wat techniek doet.

Ik hoop dat er meer van hem vertaald gaat worden. Serres is in Nederland niet geheel en al onbekend gebleven, maar voor wie geen Frans leest, is hij toch nauwelijks toegankelijk. Dat is uitermate jammer. Serres schreef ooit dat het spijtig is dat we een paraplu pakken op het moment dat de televisie of de buienradar ons leert dat het gaat regenen, simpelweg omdat we anders naar de hemel zouden kijken. Serres trotseerde de buien altijd. Een contemplator coeli is van ons heengegaan.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer