Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 7/2018

Postuum interview Nietzsche: ‘Alt-right, ik sta níét aan jullie kant!’

Sacha Hilhorst

Meer dan een eeuw na zijn overlijden geeft Friedrich Nietzsche (1844-1900) nog een laatste interview, om het een en ander recht te zetten.

U bent een controversiële filosoof, meneer Nietzsche. Misschien wel de meest controversiële filosoof aller tijden.
‘En zo heb ik het graag. De filosofie moet altijd een beetje gewelddadig zijn. Ik ben de filosoof met de hamer. Ik ben geen man, ik ben dynamiet.’

De nazi’s verwezen ook vaak naar uw gedachtegoed. Wat vindt u daarvan?
‘Niet dit weer! U moet begrijpen: ik heb zelf niet de kans gehad om mijn nalatenschap vorm te geven. Ik heb een zus, een jongere zus, met nazistische sympathieën. Terwijl ik op mijn ziekbed lag heeft ze mijn werk vervormd, vervalst en verspreid. Jaren eerder was ze met haar echtgenoot weggerend naar Paraguay om een arische kolonie te stichten. Nueva Germania heette die. Het Paraguayaanse avontuur mislukte – te veel muggen, te weinig geld, echtgenoot ging dood. En dus kwam ze terug naar Duitsland, vol rancune en rassenhaat, om dan maar mijn leven te vergallen. En zo is mijn complexe gedachtegoed aan de man gebracht als een soort Nazisme voor dummies.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden