Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 10/2018

Postuum interview Hannah Arendt: Vluchtelingenkampen tonen het ultieme kwaad

Pieter Hilhorst en Michiel Zonneveld

In 1933 werd de filosoof Hannah Arendt opgepakt door de Gestapo. Na acht dagen werd ze vrijgelaten en vluchtte ze naar Frankrijk, en na de inval van de Duitsers in Frankrijk reisde ze door naar de Verenigde Staten. Hoe kijkt zij naar het vluchtelingenvraagstuk van vandaag?

Tekst loopt door onder afbeelding

Illustratie: Berend Vonk

Is het vluchtelingenvraagstuk van vandaag te vergelijken met uw tijd?
‘Je moet je altijd hoeden voor grote historische parallellen, maar er zijn overeenkomsten. Ook nu weer zijn landen vooral bezig met de vraag hoe ze vluchtelingen buiten de deur kunnen houden. En ook nu weer versterkt de vrees voor vluchtelingen de xenofobie. Toen ging het om Joden, nu om moslims.’
 
Is het voor vluchtelingen dan geen stap vooruit dat de Verenigde Naties in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aannamen?
‘Over die rechten werd in mijn tijd ook al gesproken. Het probleem van die universele rechten is dat de bescherming die eruit voort zou moet vloeien alleen door staten kan worden geboden. Er bestaat wel een internationale rechtspraak, maar die beschermt vluchtelingen onvoldoende.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden