Home Peter Sloterdijk: ‘We gaan het onmogelijke mogelijk maken’

Peter Sloterdijk: ‘We gaan het onmogelijke mogelijk maken’

Door Wouter Kusters op 23 juni 2009

Peter Sloterdijk: ‘We gaan het onmogelijke mogelijk maken’
06-2009 Filosofie magazine Lees het magazine

In deze tijd van ecologische crisis is verandering noodzakelijk, zegt de Duitse filosoof Peter Sloterdijk. Maar is die ook mogelijk zonder ons luxe leven op te geven?

‘Er is in deze tijd een nieuw gebod nodig. En dat gebod luidt: “Je moet je leven veranderen.”’ Aan het woord is de Duitse filosoof Peter Sloterdijk, die voor een kort bezoek in Nederland is. Onderweg in de auto richting Nijmegen vindt hij nog tijd voor een interview.

Toch: is dit echt wel Peter Sloterdijk? De filosoof, in Nederland vooral bekend vanwege de vertaling van de Sferen-trilogie, was eerder helemaal niet zo van het ‘moeten’. In zijn boek Schuim, het derde deel van die trilogie, nam hij het nog op voor een ongebreidelde levensdrift, en uitte zich kritisch over conservatieve nederigheid. Maar nu, zo stelt hij, hebben we te maken met iets wat deze ongebreideldheid te boven gaat: de ecologische crisis – de ijskappen smelten, de temperatuur stijgt. En het blijkt hoe moeilijk het is om onze levensstijl aan te passen. Het heersende neoliberalisme, met de slagzin ‘Ik koop, dus ik ben’, werkt als een verdoving waaruit het maar moeilijk ontwaken is. Daarom hebben we een nieuw gebod nodig, dat tevens de titel van zijn laatste boek is: Du musst dein Leben ändern.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.