Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 9/2014

Oefeningen in empathie

Roman Krznaric

Het is niet eenvoudig om je echt in te leven in een ander. In zijn nieuwste boek geeft filosoof Roman Krznaric lessen in empathie. ‘Bedenk eens hoe een harde zakenman met zijn zoontje van drie verstoppertje speelt.’

Empathie verlept en sterft wanneer we de individualiteit en uniciteit van anderen niet zien en hen behandelen als wezens die inferieur zijn aan onszelf. Dat klinkt logisch. Maar wat betekent het werkelijk om iemand menselijk te behandelen, of om, zoals filosofen zeggen, de ‘ander’ te vermenselijken? En hoe moet dat precies? Het leven van Oskar Schindler zou hier als voorbeeld kunnen dienen. Hij veranderde van een onbesuisde nazistische zakenman met een voorkeur voor goede cognac en voluptueuze secretaresses (hij was een onverbeterlijke rokkenjager) in een van de beroemdste redders van mensenlevens tijdens de Holocaust.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden