Home Oefeningen in empathie

Oefeningen in empathie

Door Roman Krznaric op 11 augustus 2014

Cover van 09-2014
09-2014 Filosofie magazine Lees het magazine

Het is niet eenvoudig om je echt in te leven in een ander. In zijn nieuwste boek geeft filosoof Roman Krznaric lessen in empathie. ‘Bedenk eens hoe een harde zakenman met zijn zoontje van drie verstoppertje speelt.’

Empathie verlept en sterft wanneer we de individualiteit en uniciteit van anderen niet zien en hen behandelen als wezens die inferieur zijn aan onszelf. Dat klinkt logisch. Maar wat betekent het werkelijk om iemand menselijk te behandelen, of om, zoals filosofen zeggen, de ‘ander’ te vermenselijken? En hoe moet dat precies? Het leven van Oskar Schindler zou hier als voorbeeld kunnen dienen. Hij veranderde van een onbesuisde nazistische zakenman met een voorkeur voor goede cognac en voluptueuze secretaresses (hij was een onverbeterlijke rokkenjager) in een van de beroemdste redders van mensenlevens tijdens de Holocaust.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.