‘Empathie kan een revolutie in menselijke relaties ontketenen.’ In zijn nieuwste boek, Empathie, legt Roman Krznaric uit hoe we ten goede veranderen door in gesprek te gaan met onze medemensen, of ons in hen te verplaatsen. Hij geeft ook tips hoe je daarin te trainen. Stel, je bent op een congres en ontmoet een schijnbaar emotieloze, harde zakenman – een persoon die je als vanzelf zou behandelen als een ‘het’. Bedenk eens hoe hij er in een andere, meer menselijke gedaante uitziet, bijvoorbeeld wanneer hij met zijn zoontje van drie verstoppertje speelt of een liedje zingt voor zijn bejaarde moeder om haar op te vrolijken. De omgang wordt anders, en de kans is groot dat ook hij verzacht.
Krznaric studeerde sociologie, politicologie en filosofie aan de universiteiten van Oxford, Londen en Essex.
Krznaric is mede-oprichter van the School of Life, en schreef hiervoor Werk vinden dat bij je past. Zie je baan als een roeping, durf ook buiten je vertrouwede kring te zoeken en vooral: durf te breken met je baan als die niet bevalt. Of, zoals Krznaric de joodse wijsgeer Hillel de Oudere citeert: ‘En als het niet nu is, wanneer dan wel?’
Naast het schrijven van artikelen in kranten als The Guardian en The Wall Street Journal geeft hij ook regelmatig interviews op de Britse en Amerikaanse radio en televisie. En geeft hij lezingen op grote festivals zoals Edinburgh International Festival en the London Design Festival.
Een samenvatting van zijn ideeën over empathie is in het volgende filmpje te zien