Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 11/2020

Nodig zijn voor een ander

Jannah Loontjens
Essayist

De film All About My Mother gaat over moederliefde en wat het betekent om voor iemand te zorgen. Dat leidt tot prangende identiteitsvragen.

Voordat ik kinderen kreeg, kon ik me niet voorstellen dat ik me zo intens aan een ander mens zou kunnen hechten. De liefde en de zorgzaamheid die je voelt voor een wezentje dat geheel afhankelijk en hulpeloos aan het begin van een eigen leven staat, en de verantwoordelijkheid om het zo goed mogelijk te begeleiden naar een zelfstandig bestaan, waren geheel nieuw voor mij. Met de immense moederliefde die ik voelde kwam ook angst opzetten – angst voor kwetsbaarheid.

‘Voor alle mensen die moeder willen worden, voor mijn moeder,’ zijn de laatste woorden van de opdracht waarmee Pedro Almodóvar zijn film All About My Mother (Todo sobre mi madre) uit 1999 afsluit. Eeuwenlang is moederschap beschouwd als de bestemming van de vrouw, maar in Almodóvars film staat ter discussie wat het betekent om vrouw te zijn. Lola (gespeeld door Toni Cantó), een transgender in de film, ziet eruit als vrouw, heeft borsten, maar ook een penis, en verwekt twee kinderen. De woorden ‘voor iedereen die moeder wil worden’ zijn niet alleen aan vrouwen gericht. Lola is vader en moeder ineen. Tenminste, dat zou hij/zij zijn geweest (in de film wordt er zowel met ‘hem’ als met ‘haar’ naar Lola verwezen) als ze voor haar kinderen had kunnen zorgen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden