Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2021

‘Neem de wil van de patiënt nu eens echt serieus’

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

De euthanasiewet is niet liberaal genoeg, en het denken erover mist filosofische scherpte. Niet de arts, maar de wil van de patiënt moet centraal staan, ook als die dementerende is. Dat stelt Klaas Rozemond in zijn boek Het zelfgekozen levenseinde. Ethica Heleen Dupuis is het niet met hem eens.

Beeld Egbert Hartman

Twee zaken hebben het debat over euthanasie het afgelopen jaar bepaald. Ten eerste de definitieve uitspraak in de langlopende ‘koffiezaak’, die draaide om een arts die een demente vrouw euthanasie verleende na een kopje koffie met slaapmiddel. Heikel punt: de arts had niet tegen de patiënte gezegd dat zij haar leven ging beëindigen en haar eerst ging verdoven met een slaapmiddel.

Ten tweede de initiatiefwet ‘Voltooid leven’ van Pia Dijkstra, voormalig Tweede Kamerlid van D66. Doel van deze wet is dat oudere mensen (vanaf 75 jaar) om de dood kunnen vragen als ze vinden dat hun leven ‘af’ is, ook zonder ondraaglijk of uitzichtloos lijden. Het wetsvoorstel is vorig jaar ingediend, en zou gezien de nieuwe politieke verhoudingen aangenomen kunnen worden.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden