Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2020

Moet klikken kunnen?

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Bellen met een kliklijn of misstanden publiekelijk aankaarten – waar ligt de grens tussen een daad van geweten en een steek in de rug?

Op de lagere school is het gemeengoed: klikken is not done. Je moet een geheim kunnen bewaren, zeker als je klasgenoot er de dupe van is als je dat niet doet. Een ander verlinken is achterbaks en onder de gordel. Maar in de grotemensenwereld heerst de laatste jaren een andere moraal. In Nederland bestaan inmiddels tal van kliklijnen: meldpunten waar gevallen van misdaad, fraude en vandalisme anoniem kunnen worden aangekaart. Ook klokkenluiders, die misstanden binnen hun organisatie publiekelijk aan de kaak stellen, kunnen op steeds meer bijval rekenen. De Europese Unie bereidt regelgeving voor die klokkenluiders vanaf 2021 beschermt tegen vergeldingsmaatregelen van hun werkgever.

Klokkenluiden is een positieve daad van ongehoorzaamheid

Maar is het wel zo wenselijk om affaires aan de grote klok te hangen? Moeten we klikkers en klokkenluiders inderdaad een hart onder de riem steken? Of moeten we juist meer oog hebben voor loyaliteit aan bedrijven en politieke organisaties?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden