Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2017

Moeder en dochter

Alexandra van Ditmars
Interviewer & schrijver

‘Rodante heeft met haar eigen handen baby’s op de wereld gezet.’ Een gesprek tussen filosoof Joke Hermsen en haar dochter, vroedvrouw Rodante van der Waal. Over weeën, de vluchtelingencrisis en opnieuw beginnen.

De helft van de houten eettafel van filosoof en schrijfster Joke Hermsen (55) is bezaaid met boeken, heel veel boeken. Aan de andere helft zitten Hermsen en haar dochter Rodante van der Waal (24), met een schaaltje macarons en een pot thee tussen hen in. De schemer valt en de twee zitten klaar voor een dubbelgesprek over geboorte. Een thema dat in al die opgestapelde filosofieboeken op tafel vrijwel nooit aan de orde komt. En dat is ontzettend zonde, vinden beiden. 

Zelf schreven zij wel over geboorte. Hermsen in haar laatste boek Kairos, Van der Waal tijdens haar studie filosofie – zij rondt haar onderzoeksmaster aan de Universiteit van Amsterdam komend jaar af. ‘Waar ik een beetje jaloers op ben’, zegt Hermsen, ‘is dat Rodante daarnaast ook met haar eigen handen baby’s op de wereld heeft gezet.’ Vijfentwintig om precies te zijn, in de drie jaar tijd dat zij naast filosofie ook verloskunde studeert. 

De thee is ingeschonken, het gesprek over geboorte gaat beginnen. Daarbij gaat het Hermsen en Van der Waal niet alleen om de fysieke bevalling. Ook de symbolische geboorte, oftewel veranderingen in ons denken, speelt een belangrijke rol in hun filosofie. Of het nou de opvang van vluchtelingen of Trump betreft – wie vindt dat deze zaken om oplossingen vragen, kan volgens moeder en dochter juist nu veel hebben aan het thema geboorte. 

Fotografie: Martin Dijkstra

Hermsen is daarbij geïnspireerd door de filosoof Hannah Arendt. Hermsen: ‘Zij wijst ons op de tweede geboorte. Als mensen hebben wij altijd de mogelijkheid opnieuw te beginnen.’ Van der Waal ziet de geboorte als vruchtbare grond voor een nieuw soort denken. ‘Een denken dat fundamenteel niet-individualistisch is’, licht ze toe. Maar om bij die symbolische geboorte uit te komen, moet eerst de fysieke geboorte besproken worden.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden