Home Miriam Rasch: ‘Ik werd overvallen door het hostess-syndroom’

Miriam Rasch: ‘Ik werd overvallen door het hostess-syndroom’

Door Miriam Rasch: ‘Ik werd overvallen door het hostess-syndroom’ en Miriam Rasch op 19 november 2021

Miriam Rasch: ‘Ik werd overvallen door het hostess-syndroom’
Cover van 12-2021
12-2021 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Je moest naar een nummer bellen en werd dan gekoppeld aan een vreemde. Drie kwartier praten was de bedoeling, samen de diepte in met alleen wat vragen en de stem van de ander als houvast.

Als twintiger had ik last van bel-angst. Je wist nooit zeker wie er ging opnemen, of de verbinding niet te slecht was om diegene te verstaan, of er geen vragen werden gesteld waarop je je niet had voorbereid. Of je niet compleet door de mand zou vallen, als mens.

Dit event voldeed aan al deze voorwaarden, maar werd gepresenteerd als een kunstwerk en was dus een kans om mijn oude angst om te zetten in een esthetische ervaring. Omdat het een onderdeel was van een performance waaraan honderden mensen deelnamen was mislukken uitgesloten. Ik zag mezelf al zitten als een soort diapositief van Marina Abramović – geen zwijgende gastvrouw aan een tafel in een museumzaal, maar een onzichtbare stem die met woorden de ander ontving.

Ik ben geen Marina, en degene aan de andere kant van de lijn was geen Ulay.

Het is alweer lang geleden dat ik op zo’n feestje was waar je bijna niemand kent en blij bent dat er überhaupt iemand tegen je praat, al is het het type dat inderdaad vooral tégen je praat en niet mét je. Dit was dat feestje en ik was de ontvangende partij.

Met goed geplaatst gegrinnik en gehum hielp ik mijn belpartner vooruit. Zelfs toen hij begon te oreren over dat mensen zonder kinderen nooit zullen weten dát, en ik toeschietelijk lachte dat hij het had tegen zo iemand, en hij toen stamelde en even stilviel, zelfs toen bleef ik grinniken en hummen.

Ik werd overvallen door het hostess-syndroom, om met Marja Pruis te spreken. Opeens begreep ik dat mijn bel-angst allang is vervangen door de optimaal getrainde vaardigheid om met kwinkslag en glimlach elk sociaal ongemak onschadelijk te maken. In de aanhoudende performance die gastvrouwschap heet, weet ik me verzekerd van een podiumplek.

Alleen zat ik niet aan een tafel in een museum, maar op de rand van mijn bed.

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer