Home Miriam Rasch: ‘De nacht is een tijdmachine’

Miriam Rasch: ‘De nacht is een tijdmachine’

Miriam Rasch is essayist en filosoof en verbonden aan de Willem de Kooning Academie.

Door Miriam Rasch op 27 mei 2022

Miriam Rasch: ‘De nacht is een tijdmachine’ Beeld: Enkeling
Cover van 06-2022
06-2022 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

De nacht is gewoon anders dan de dag, dáárom is ze belangrijk.’

‘Waarom is de nacht anders dan de dag?’

Het was een workshop vragen stellen. De ander moest op elke stelling antwoorden met een waaromvraag. Zo zou je erachter komen wat echt belangrijk voor je is, waar je je voor wilt inzetten. Voor deze student was dat het nachtleven.

‘Maar waarom is de nacht anders dan de dag?’ vroeg haar gespreksgenoot nog eens.

‘Omdat… de nacht anders is. Dan de dag.’

Ze keek vertwijfeld. Je moest erbij zijn, het was niet in woorden uit te drukken.

Ik vroeg me af hoe vaak deze eerstejaars ‘de nacht’ had meegemaakt, aangezien die de afgelopen twee jaar min of meer afgeschaft was. Niet zo gek dat het moeilijk was er woorden aan te geven.

De laatste keer dat ik zelf zo’n nacht meemaakte, was in januari. Vanaf mijn lockdownbank keek ik naar een film van een lockdownfilmfestival. Neptune Frost plaatst je midden in de jungle van Burundi, waar de mijnwerkers die de mineralen voor onze smartphones uit de aarde bikken elkaar vinden, op de vlucht en op zoek naar een ander leven. Er vormt zich een gemeenschap van afrofuturisten, tijdreizigers. Om te ontsnappen aan dit leven moet je eerst ontsnappen aan de tijd. De beste manier om dat te doen is door een nacht lang flink te feesten. De kijker is ook uitgenodigd.

Dan begint het licht te worden. De tijdreizigers zitten uitgeput bij elkaar, te moe om nog te dansen, te gelukkig om afscheid te nemen van de nacht. Ze glimlachen naar elkaar, steken nog een laatste sigaret op. Ik kon wel janken, ik dacht: voordat ik doodga wil ik nog één keer zo, in de schemering, bij het kampvuur zitten. Je hebt het gehaald, morgen zien we wel verder. Of niet.

Waarom is de nacht belangrijk? De nacht verzoent je met het feit dat er ooit geen morgen op zal volgen.
Waarom de nacht belangrijk is? Omdat ze toch elke keer weer de toegang tot de ochtend is. ‘And then there was fire. There was day and then there was light,’ zingt de afrofuturist.

De nacht is een tijdmachine.

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer