Home Miriam Rasch: ‘De geschiedenis herhaalt zich, niet voor het eerst en niet voor het laatst’

Miriam Rasch: ‘De geschiedenis herhaalt zich, niet voor het eerst en niet voor het laatst’

Miriam Rasch is essayist en filosoof en verbonden aan de Willem de Kooning Academie.

Door Miriam Rasch op 06 mei 2022

Miriam Rasch: ‘De geschiedenis herhaalt zich, niet voor het eerst en niet voor het laatst’
Cover van 05-2022
05-2022 Filosofie magazine Lees het magazine

Ik heb mijn hele leven gewijd aan de roman,’ zegt de Indiase romanschrijver Amitav Ghosh in een interview met NRC Handelsblad. Maar schrijvers zullen met hun romans de wereld niet veranderen. Alle klimaatfictie ten spijt, verzucht hij, zijn we geen graad dichter bij een oplossing voor het klimaatprobleem gekomen. Waarom dan toch blijven schrijven in tijden van crisis?

Tijdens de Russische invasie in Oekraïne las ik Aleksandra (2021), de roman van Lisa Weeda over de geschiedenis van haar Oekraïense familie, die zich uitstrekt van het begin van de twintigste eeuw tot de Maidan-revolutie en het conflict in de Donbas in 2014-2015. Waarom pak je op zo’n moment een roman? Om te begrijpen wat er gebeurt, maar vooral om iets van nabijheid te ervaren. Om te getuigen van wat er gebeurt, van het lijden dat plaatsvindt.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.