Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 2/2017

Mijn ontmoeting met… Zygmunt Bauman (1925-2017)

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Zygmunt Bauman stond bekend als criticus van de moderne, vloeibare samenleving. Liefde, politiek en samenleving – niets is er bestendig. Toch was hij hoopvol.

Twee keer heb ik Zygmunt Bauman (1925-2017) ontmoet, de Pools-Engelse denker die begin dit jaar is overleden. Een keer zocht ik hem thuis op, in zijn huis in Leeds waar hij in 1971 na zijn vlucht uit Polen was komen wonen. De voordeur stond al open. Dat doet hij altijd als hij mij verwacht, zei zijn dochter Irena Bauman, met wie ik haar vader bezocht. De boeken bij Bauman werden nauwelijks in bedwang gehouden. In de woonkamer rustten ze op door bakstenen gestutte boekenplanken, en ook in de boeken op de grond lagen stapeltjes boeken die naar ons toe lijken te kruipen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden