Home Leef je voor je toekomst?

Leef je voor je toekomst?

Door Florentijn van Rootselaar op 28 februari 2019

Leef je voor je toekomst?
Cover van 03-2019
03-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Het lijkt alsof het heden verdwijnt omdat het slechts een voorbereiding vormt voor wat komen gaat. Jos en Elize de Mul over de last van de toekomst – en hoe die te dragen.

Het was op de kermis, in Mook. Een verzameling van drie of vier onooglijke kraampjes. Waarschijnlijk regende het, net als elk jaar. Elize was een jaar of vier – het moet een van haar eerste bezoeken aan de kermis geweest zijn. Ze zat met haar vader in de rups, die zich rammelend voortbewoog over de rails. Elize huiverde – van plezier, zegt haar vader Jos nu. ‘Ze klemde zich aan mij vast. Ik dacht toen: ik teken ervoor als het eeuwig mag duren. Het was een nietzscheaans moment, de eeuwige wederkeer van hetzelfde. Als je dat wilt, zegt Nietzsche, leef je goed.’

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Marco Vellinga

Het was een moment, zegt de vader – en zijn dochter beaamt dat – waarop er geen toekomst was. De typisch menselijke neiging om je uit te strekken in de tijd was even verdwenen. Geen hunkering naar het verleden, naar gewoon een mooi moment of een paradijselijke jeugd, en evenmin een verlangen naar een betere toekomst, of zorgen over werk dat je eigenlijk nog af zou moeten maken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.