Home Dieren Kunnen we ons verplaatsen in een ander dier?
Dieren Filosoferen met kinderen

Kunnen we ons verplaatsen in een ander dier?

We willen graag weten wat dieren denken. Maar hoe leuk zijn ze nog als ze kunnen praten? Een kleine filosofische zoektocht naar de liefde voor het dier.

Door Coen Simon op 24 maart 2023

kat dier dieren beeld Yoko Heiligers

We willen graag weten wat dieren denken. Maar hoe leuk zijn ze nog als ze kunnen praten? Een kleine filosofische zoektocht naar de liefde voor het dier.

FM4 2023 erkenning maand van de filosofie
04-2023 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Hoe vaak zouden we niet willen dat onze kat of hond kon praten? En wat zouden we graag weten wat er omgaat in de kop van een uil. Of achter de loerende ogen van een krokodil.

We kunnen het wel vragen, er komt alleen geen antwoord. Dat is frustrerend, maar hoe frustrerend moet het zijn als je niet kunt praten! Of valt dat wel mee? Zouden dieren eigenlijk iets te zeggen hebben als ze konden praten?

Als we zeggen dat mensen kunnen denken, waar we denken we dan aan? Waar denken we aan als we aan denken denken? Is denken niet gewoon herinneren? Het herinneren van ware en onware dingen? We denken aan iets wat er was, of nog niet is, of wat we hopen dat er ooit zal zijn.

Wat heb je liever, nooit missen of altijd verlangen?

In dat geval denken veel meer dieren dan alleen de mens. Een kraai heeft zeker weten een geheugen. Nog beter zelfs, schijnt het, dan de hamster en de eekhoorn, die ook voorraad verstoppen. En je kat of je hond lijken zo blij je weer te zien als je weg bent geweest dat je vermoedt dat ook zij zich dingen herinneren. Maar hebben ze ons in de tussentijd gemist? Of zijn ze alleen blij om ons te zien en hebben ze geen idee wat missen is?

Even tussendoor… Meer filosoferen met kinderen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

Als we konden kiezen, waarvoor zouden we dan kiezen: voor een lichaam dat niet kon denken en niet kon missen, of een lichaam dat kan denken en missen wat er niet is en vrezen voor wat er nog komt? Wat zou je liever hebben, nooit missen of altijd verlangen?

Kijk nu nog eens in de ogen van een krokodil. Zou je de krokodil willen zijn? Probeer het je écht voor te stellen. Je bent koudbloedig. Je hebt een heel stug, hard lijf. Je kunt niet eens bij je neus. Je doet de hele dag niks, je wacht. Je wordt heel moe van iets doen. Je kunt wel sneller sprinten dan een mens, maar veel korter. Kunnen we ons dit wel echt voorstellen? Als we in de huid kruipen van een ander beest en we worden dat beest, kunnen we dan nog wel voelen als een mensendier? En kunnen we dan nog wel denken ‘Aha! Zo voelt het dus als een krokodil!’? Een krokodil kon toch niet denken? Kunnen we ons ooit echt verplaatsen in een ander dier?

Dit is een fragment uit Dierenliefde van Coen Simon & Yoko Heilligers, dat deze maand verschijnt in de reeks Kakkerlakjes van uitgeverij Loopvis. Tegelijkertijd met deze uitgave verschijnt het prentenboek Mensendieren van Yoko Heiligers.

Dierenliefde
Coen Simon & Yoko Heiligers
Uitgeverij Loopvis
16 blz.
€ 7,99

Mensendieren
Yoko Heiligers
Uitgeverij Loopvis
52 blz.
€ 19,99

Kinderfilosofie

Tijdens de Maand van de Filosofie (april) is er ook veel aandacht voor filosofie voor kinderen. Speciaal voor deze gelegenheid schreef Joke van Leeuwen het filosofische kinderboek Dát bedoel ik, zei de zalm (zie de recensie). Daarnaast is de week van 15 t/m 23 april uitgeroepen tot de Week van de kinderfilosofie, met filosofische activiteiten voor kinderen door het hele land én de verkiezing van het beste filosofische kinderboek van het afgelopen jaar. Voor meer informatie zie www.weekvandekinderfilosofie.nl.