Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 9/2016

Jules Tielens: ‘Waanzin confronteert je met existentiële vragen’

Lianne Tijhaar
Filosoof, schrijver

Een psychose is niet louter een medisch probleem, zegt psychiater Jules Tielens. Tijdens zo’n periode dienen zich heftige vragen aan: ‘Wie ben ik, waarom ben ik hier en hoe richt ik mijn leven in?’

‘Jij moet Lianne zijn. Welkom in mijn leven’, zegt psychiater Jules Tielens als ik het Amsterdamse psychosecentrum De Brouwerij binnenstap. Ik sta in een aangenaam grote ruimte. Aan een lange houten eettafel zijn twee vrouwen druk in gesprek. Achterin zet een man koffie in een open keuken. Tielens – ruim twintig jaar werkzaam in de psychiatrie – is merkbaar trots op zijn werkomgeving in een voormalige brouwerij, waar hij mensen met psychoses opnieuw betekenis laat geven aan hun leven. 

Kan een psychose betekenis hebben? Wel volgens filosoof Wouter Kusters, auteur van Filosofie van de waanzin, die zelf twee keer in een psychose is beland. In het boek stelt hij dat de ‘biopsychiatrische benadering’ van een psychose veel te dominant is. Een psychose is meer dan een ziekte; het is een episode die voor iemand van belang is. 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden