Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2021

Is zwangerschap buiten het lichaam een goed idee?

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

De kunstmatige baarmoeder ligt binnen handbereik. Zwangerschap buiten het lichaam: zou dat menselijke relaties ten goede komen?

Beeld Bas van der Schot

Met de techniek verandert de moraal. Een van de technomorele revoluties in de twintigste eeuw was de verbetering van anticonceptiemiddelen, waardoor seks en zwangerschap konden worden losgekoppeld. De pil bleek een instrument in de strijd voor seksuele emancipatie. In de eenentwintigste eeuw werken medici aan een andere technologie die de belofte met zich meebrengt om menselijke verhoudingen te transformeren: de kunstmatige baarmoeder. Doel van deze nieuwe technologie is om vroeggeboren baby’s in leven te houden – een verbeterde couveuse. Maar technologie doet altijd iets anders dan aanvankelijk gepland. Het is nog maar een kleine stap naar een zwangerschap die in zijn geheel buiten de baarmoeder wordt doorlopen en daarmee losgekoppeld is van het vrouwenlichaam. Is de ectogene zwangerschap een aantrekkelijk vooruitzicht?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden