Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 3/2016

Is de wereld aan het vernegeren?

Stephan Sanders

Achille Mbembe schreef een ‘kritiek van de negerrede’. Zijn boek kon Stephan Sanders niet overtuigen: ‘Mbembes generalisaties doen de geschiedenis van de zwarte ontmenselijking vervagen.’

Eerst de titel; die roept meteen reminiscenties op aan Immanuel Kant en zijn drie fameuze Kritieken. Mbembe zet daarmee niet bepaald bescheiden in. Denk aan het ambitieniveau (en de soms even duistere schrijfstijl) van Peter Sloterdijk, die zijn Kritiek van de cynische rede in 1983 publiceerde. Filosofen zijn gewend aan de formule ‘kritiek van…’ en weten dan dat een commentaar volgt op een bepaald fenomeen of begrip, en geen definitieve afrekening daarmee.
Maar in de (oorspronkelijke) Franse titel van het boek schuilt nog een dubbelzinnigheid: Critique de la raison nègre. Het is het ‘nègre’ dat meteen steekt. Is het polemisch bedoeld, pejoratief, weet de auteur niet dat het N-woord niet meer gebruikt hoort te worden, zeker niet in postkoloniale kring? Onwaarschijnlijk. Mbembe, die geboren werd in Kameroen, studeerde aan de Sorbonne in Parijs, en is aan tal van Amerikaanse Ivy League-universiteiten verbonden. Hij belichaamt zo’n beetje de koning-filosoof van het hedendaagse postkoloniale denken.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden