Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2015

Historisch profiel: Liefde

Frans Jacobs

Houden we van haar vanwege haar mooie ogen? Maar wat als ze die mooie ogen zou verliezen? Frans Jacobs vraagt zich af of liefde zich richt op een persoon of op diens eigenschappen.
 
We hebben het allemaal weleens meegemaakt en het zit ons misschien nog steeds dwars: je bent een tijdje met iemand opgetrokken in de hoop dat er een relatie aan het ontstaan is, maar op een kwade dag laat ze je weten dat ze niet genoeg van je houdt om je diepste wensen, die ze overigens respecteert, te honoreren. Maar ze wil je dolgraag als een goede vriend blijven ontmoeten en hoopt dat je daartoe bereid bent. Als je dan zo onverstandig bent om te vragen waarom je niet geschikt bent als liefdespartner, maar wel als een goede vriend, komen er louter onbevredigende verklaringen. Ze ontkent niet dat je intelligent bent, en geestig (daarom wil ze je niet als vriend verliezen), maar dat is niet genoeg: er ontbreekt iets aan je waardoor ze niet helemaal aan jou verslingerd is geraakt. Op de vraag wat dat dan wel is, volgt geen toereikend antwoord – misschien was het met jou te weinig spannend, oppert ze na enig peinzen. Als ze op een nog kwadere dag met een andere geliefde op de proppen komt, is je verbazing groot: is ze gek geworden om het aan te leggen met iemand die geen spoor van intelligentie en humor vertoont? Als je haar vraagt wat ze in hem ziet (jullie zijn immers goede vrienden gebleven), beweert ze dat X ook best intelligent en geestig is, en dat ze zich bij hem helemaal veilig voelt. Op de tegenwerping dat iemand bij wie ze zich helemaal veilig voelt toch niet spannend kan zijn, en dat het ontbreken van spanning juist de reden was dat ze met jou brak, staat ze met haar mond vol tanden. Ze houdt gewoon meer van hem dan van jou. Op grond waarvan? Dat voelt ze zo; ze kan het niet goed verwoorden.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden