Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Gottlob Frege

Gottlob Frege

Geboren

8 november 1848 Wismar, Duitsland

Overleden

26 juli 1925 Bad Kleinen, Duitsland

Hoofdwerken

Begriffsschrift (1879); Die Grundlagen der Arithmetik (1884);

Opleiding

Wiskunde, natuurkunde en filosofie in Jena, filosofie in Göttingen

"Soms denk ik een moeilijkheid te zien, maar, eigenlijk zie ik het niet."

Frege wilde een droom van Leibniz verwerkelijken: een zuivere taal waarin geen misverstanden mogelijk zijn. Frege ontwikkelde een symbolische logica in zijn Begriffsschrift (1879). Met deze symbolen wist hij de structuur van beweringen te analyseren. Deze logica was volgens hem fundamenteler dan de wiskunde, aangezien wiskundige beweringen in zijn symbolische taal te vatten waren, maar omgekeerd zijn logica niet wiskundig verdiept kon worden.
 

Opmerkelijk

In zijn eigen tijd hadden weinig mensen bewondering voor Freges werk. De universiteit van Jena duldde hem, maar gaf hem een salaris waar hij nauwelijks van kon leven. Pas rond 1910 wordt zijn werk ontdekt en voortgezet door Russel en Alfred North Whitehead.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.