Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 11/2014

Flirten met een basisinkomen

Daan Kuys

Zowel journalist Rutger Bregman als sociaal filosoof Willem Schinkel bracht afgelopen maand een boek uit waarin gepleit wordt voor een nieuwe verbeelding van de wereld. Hoe kijken beide auteurs tegen de utopie aan?

Hebben wij utopieën nodig? Die vraag wordt vaker gesteld sinds journalist Rutger Bregman met Gratis geld voor iedereen. En nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen de utopie weer op de kaart zette. In dat boek pleit Bregman onder andere voor een onvoorwaardelijk basisinkomen voor elke Nederlander. Een maandelijkse toelage, genoeg om van te leven, zonder er iets voor te doen. Met als enige voorwaarde ‘dat je een hartslag hebt’.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden