Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2020

‘Er is meer dan het moderne westerse perspectief’

Elke van Riel

Filosoof Angela Roothaan pleit voor een interculturele filosofische dialoog over de natuur. Daarvoor moeten we volgens haar niet alleen ruimte maken voor andere stemmen, zoals die van inheemse volkeren, maar ook voor andere vormen van kennis.

Auteur Elke van Riel     Beeld Jessica Brouwer

De stilste oorlog’ van deze tijd, zo noemt Angela Roothaan de oorlog van de moderniteit tegen de natuur en van ‘de modernen’ tegen de inheemse volkeren. ‘Bruno Latour ziet de “modernen” als een destructieve stam,’ zegt Roothaan (59), universitair docent aan de VU Amsterdam. ‘Aan hem ontleen ik ook die term.’

Klimaatverandering, onblusbare bosbranden in Australië, ontbossing, verwoestijning en grootschalige afname van biodiversiteit maken duidelijk dat de manier waarop we als westerse cultuur met de aarde omgaan niet houdbaar is. In plaats van inheemse volkeren onder de voet te lopen zouden we met ze in gesprek moeten gaan over hun ideeën aangaande hoe we als mens in en met de natuur kunnen leven, betoogt ze in haar afgelopen juni verschenen boek Indigenous.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden