Home Elke Wiss vraagt zich af wat het verschil is tussen probleem en uitdaging
Levenskunst

Elke Wiss vraagt zich af wat het verschil is tussen probleem en uitdaging

Menig zelfhulpgoeroe scandeert deze zin er lustig op los. Maar wanneer is iets een probleem en wanneer een uitdaging, vraagt Elke Wiss.

Door Elke Wiss op 27 mei 2022

Elke Wiss

Menig zelfhulpgoeroe scandeert deze zin er lustig op los. Maar wanneer is iets een probleem en wanneer een uitdaging, vraagt Elke Wiss.

Cover van 06-2022
06-2022 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Menig zelfhulpgoeroe scandeert deze zin er lustig op los. Bijvoorbeeld op een muziekje met aanstekelijke beat vanaf een podium in een grote zaal of via een Instagram-video. Voor je het weet spring je op dezelfde trein en race je mee met de flow, de vibe, de beliefs van de zelfhulpgoeroe in kwestie. Je slaat jezelf op je borst en roept mee: ‘Er zijn geen problemen, enkel uitdagingen!’

Dat klinkt mooi, vind ik. Empowerend ook. Maar toen ik de zin laatst weer voorbij zag komen, stond ik er wat langer bij stil. Wanneer is iets een probleem en wanneer een uitdaging? Zijn die twee hetzelfde of zijn er verschillen aan te wijzen?

Een probleem beschouwen we dikwijls als iets dat buiten onszelf ligt, ons overkomt en waar we maar een matige controle over hebben. Een probleem kost meer energie dan het je oplevert.

Een uitdaging is doorgaans een zelfgekozen ‘opdracht’, iets wat je uit vrije wil probeert te bereiken, maar niet per se makkelijk is. Je bezighouden met je zelfgekozen uitdaging kost energie, maar genereert die ook.

Wanneer is iets een probleem en wanneer een uitdaging?

Wat valt dan binnen welke categorie? De Alpe d’HuZes rijden: uitdaging. De Kraai oefenen tijdens een yogales, zonder op je snufferd te gaan of een scheetje te laten van inspanning: uitdaging. Een nieuwe taal leren: uitdaging. Een ernstige ziekte: probleem. Ontslag: probleem. Defecte printer, kortsluiting, overleden huisdier: probleem.

Als problemen dingen zijn die (veelal ongevraagd) op je pad komen en uitdagingen doorgaans zelfverkozen, kun je dan wel van elk probleem een uitdaging maken? Wellicht is het pure arrogantie om te denken dat je een probleem wel even binnenstebuiten kunt keren en kunt omvormen tot uitdaging. Waarom doen we dat?

Zorgt onze onmacht om een probleem te accepteren voor wat het is ervoor dat we het nodig hebben om er een ander stickertje op te plakken?