Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 3/2020

‘Elke tijd denkt dat alles sneller gaat’

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

De jaren zestig staan voor authenticiteit, creativiteit en verzet. Historicus Piet de Rooy laat in Alles! En wel nu! zien dat wat als kritiek op het kapitalisme begon, het kapitalisme uiteindelijk ten goede kwam.

Wat kan ik weten?

‘De geschiedenis is als een Russische baboesjkapop. Onder elke gedaante gaat een kleinere schuil. Zo kun je eindeloos doorgaan, tot je bij minuscule voorvallen of gebeurtenissen uitkomt. Er zit altijd nog wat achter als je verder zoekt. Naarmate ik ouder word, heb ik de neiging om langer door te gaan. Je zou zeggen: hoe langer je zoekt, hoe meer je te weten komt. Maar door al die details wordt het ook lastiger om grote lijnen te trekken. En dat wil de historicus: niet alleen feitjes, ook een verband.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden