Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 9/2021

Een ander verhaal over de pandemie

Ivana Ivkovic

Met het vaccin willen we terug naar ‘normaal’. Maar dat normaal is juist het probleem, betoogt Willem Schinkel in een vlammend essay.

Filosoferen met de hamer’ – zo noemde Nietzsche zijn aanval op de hypocrisie van de moraal en de westerse beschavingsidealen. Die omschrijving is ook van toepassing op het nieuwste boek van de Rotterdamse socioloog Willem Schinkel: Pandemocratie. Hierin laat Schinkel weinig heel van het idee dat het coronabeleid erop gericht is om kwetsbare levens te beschermen. Integendeel, betoogt Schinkel, wij namen juist de ziekte en de dood van vele kwetsbare levens op de koop toe, om de economie zo veel mogelijk door te laten draaien. Ziekte en sterfte worden ingecalculeerd, niet uit de wetenschap dat een virus nooit honderd procent weg kan zijn, maar uit kalibratie ten opzichte van beschikbare zorg, die door eerdere bezuinigingen al is verkleind. Sturen op de IC-capaciteit noemt hij ‘necropolitiek’ – een neoliberale politiek van de dood. Ook in zijn eerdere boeken richtte Schinkel zijn pijlen op de neoliberale logica en het kapitalistische systeem. Hij noemt zichzelf ‘links van links’, als een kritiek op het hele politieke spectrum, waarin ‘links’ en ‘rechts’ betekenisloze labels zouden zijn geworden. Schinkel wil de mogelijkheid van een radicaal andere politiek openen en verkennen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden