Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2019

Dit kunstwerk laat je met nieuwe ogen naar jezelf kijken

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

‘Laten we het hebben over extimiteit’ is een van de eerste zinnen van het associatieve werk van filosoof Leon Heuts. Over waarom we niet op zoek moeten gaan naar onze eigen kern, en wat we dan beter wel kunnen doen.


Het Transparante Ik. Samengesteld door Griet Menschaert. Beeld: Peter Cox
Onderaan dit artikel vindt u de tekst 'Extimiteit' door Leon Heuts, onderdeel van de tentoonstelling 'Het Transparante Ik'. 

Op een witte muur wordt het uitvergrote gezicht van een oude vrouw geprojecteerd. Ernaast beweegt een digitale animatie van een jonge vrouw. In het midden van de twee hangt een scherm met daarop de gedachtestroom van een filosoof. Alle drie de werken zijn onderdeel van de tentoonstelling Het Transparante Ik, samengesteld door kunstenaar Griet Menschaert.

De gedachtestroom is die van filosoof Leon Heuts, tot mei 2018 hoofdredacteur van Filosofie Magazine en nu eigenaar van The Human Story, een bureau dat de grens tussen filosofie, kunst en technologie opzoekt. In het Amsterdamse cafe ’t Loosje vertelt hij over de inspiratie voor zijn kunstwerk, dat Extimiteit heet (deze tekst vindt u onderaan dit artikel, red.).

‘De tentoonstelling is geïnspireerd op de ideeën van de filosoof Byung-Chul Han, die waarschuwt dat we tegenwoordig te veel naar transparantie zoeken. We willen graag geloven dat als we maar transparant genoeg zijn, we kunnen ontdekken en laten zien wie we echt zijn.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden