Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 9/2019

De psychopaat: wereldleider of ideologisch construct?

Maurice van Turnhout

De top van het bedrijfsleven, de politiek, maar ook de amusementswereld bestaat uit rasechte psychopaten, beweren sommige psychologen. Dat zou komen door ons ‘neoliberale systeem’ waarbinnen zij automatisch komen bovendrijven. Daar valt veel tegenin te brengen.


Beeld: Zeeloot

Hij is slim, charmant, zelf­-verzekerd en assertief. Maar ook meedogenloos en gewetenloos. De psychopaat. In films en boeken is hij doorgaans een levensgevaarlijke gek of crimineel, zoals Hannibal Lecter in The Silence of the Lambs. Ook in de echte boevenwereld zouden veel van zulke types rondlopen. De bekendste is zonder twijfel Willem Holleeder. Maar ook Joran van der Sloot wordt vaak genoemd.
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden