Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2019

De islam verlicht, geloof je het zelf?

Gerko Tempelman


Filosoof en theoloog Gerko Tempelman krijgt de vraag wekelijks: is de islam toe aan een verlichting? Hij analyseert vier totaal verschillende antwoorden op die vraag.

In de afgelopen jaren gaf ik vele cursussen over de filosofische traditie van de islam. Steevast kreeg ik de vraag: ‘Is de islam niet toe aan een verlichting?’ Een terechte vraag. Want het woord ‘verlichting’ lijkt veel in zich te hebben wat westerse culturen onderscheidt van islamitische. Scheiding van kerk en staat, rationaliteit, wetenschap en vrijheid van denken, het zijn typische verlichtingstermen, maar geen begrippen die vaak met islamitische culturen worden geassocieerd.

In dit stuk pak ik de handschoen op. Is de islam toe aan een verlichting? Verschillende perspectieven komen voorbij, die ik kritisch behandel. En passant sta ik stil bij wat die term ‘verlichting’ precies inhoudt, want daar hangt nogal wat van af.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden