Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2021

De afslag naar radicaal-rechts

Rob Hartmans

Onder conservatieven voltrok zich de afgelopen jaren wereldwijd een schisma. Sommigen radicaliseerden.

Bij het overlijden, vorig jaar, van de Engelse filosoof Roger Scruton, schreef Thierry Baudet in NRC Handelsblad over de man die hij als zijn leermeester beschouwde: ‘Alles wat hij schreef is (…) bedoeld om hetgeen dat verloren is zozeer te strelen dat het eventjes weer tot leven kan komen.’ Baudet typeerde Scruton als een romantische conservatief die ver van de afschuwelijke moderne stad op zijn herenboerderij een overzichtelijk leven leidt, op vossen jaagt en Chopin speelt.

Toen Baudet rond 2010 aan de weg begon te timmeren en door de media enthousiast werd verwelkomd als degene die het Nederlandse conservatisme nieuw leven in zou kunnen blazen, was dat ook het beeld dat hij wilde uitstralen. Een conservatief was volgens hem niet tegen vooruitgang, maar wel tegen revolutie, tegen het rücksichtslos vernietigen van wat organisch gegroeid was voor op de tekentafel bedachte alternatieven.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden