Home 4 vragen aan… Paulien Cornelisse

4 vragen aan… Paulien Cornelisse

Door Frank Meester op 27 juni 2016

4 vragen aan… Paulien Cornelisse
07-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

Het nieuwe boek van Paulien Cornelisse gaat over een cavia die werkt op de afdeling communicatie. ‘Het kantoor is mijn experimentele setting waarin ik het proefdier heb geplaatst.’
 

Wat kan ik weten?

‘Ik heb bewust niets opgezocht over de cavia. Op de tekening voor het omslag heb ik een cavia met een klein staartje getekend. Het grappige is dat ik er door iemand op ben gewezen dat een cavia helemaal geen staart heeft. Het gaat mij meer om wat ik denk dat de levenshouding van een cavia is: zenuwachtig, ietwat passief en secundair reagerend. Mijn cavia kun je dus vertalen naar een menstype, zoals in fabels. Sommige lezers zagen in mijn Cavia de allochtoon. Als ik het zelf ergens mee zou moeten vergelijken, zou ik zeggen: iemand met een handicap. Men merkt het wel op, maar het is verder niet echt een issue. Ik vond een Cavia in ieder geval wel goed passen op een kantoor, beter dan een konijn. Vind je niet?


Ik was op zoek naar een omgeving waar mensen samen zijn die niet voor elkaar gekozen hebben. En nu we steeds minder leven in van die beklemmende dorpsverbanden, vind je dat vooral nog op het kantoor. Een kantoorroman is een beetje wat vroeger de familie- of de streekroman was. Het kantoor is dus mijn experimentele setting waarin ik het proefdier, de cavia, heb geplaatst. En dat levert allerlei, vaak wat ongemakkelijke, sociale situaties op die ik heb proberen te beschrijven.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer