Het menselijk gewoon

Zorgen

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Deze keer: zorgen.

Door Coen Simon op 24 februari 2023

zorgen gieters bloesem beeld Bianca Sistermans

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Deze keer: zorgen.

FM3 2023 cover
03-2023 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Volgens Plato is onze wereld een zwakkere afspiegeling van de wereld van de Ideeën. Een perfecte cirkel treffen wij niet aan in het leven, in de Ideeënwereld alleen maar. Of neem het geijkte voorbeeld van de tafel of de stoel. Ook die kunnen we alleen in perspectief zien en nooit in hun geheel beschouwen. Zoals ze zijn. Voor dingen is dit allemaal makkelijk voorstelbaar, maar hoe zit het met gedrag? Hoe ziet het ideale opvoeden eruit of de idee Eerlijkheid? Maak daar maar eens een voorstelling van. Toch, soms zie je het ineens. Zo toont het verzorgen van een graf de idee Zorgen in haar perfecte eenvoud. Zorgen voor iemand die er niet meer is. Een idee levend houden door het water te geven. We zorgen, volgens Martin Heidegger, niet omdat iets of iemand ons hiertoe noopt, maar omdat we zorgend in de wereld staan. Zo is het cirkeltje rond.