Home Shortread Zorg jij voor je huisdier, of zorgt je huisdier voor jou?
Shortread

Zorg jij voor je huisdier, of zorgt je huisdier voor jou?

Door Jonathan Janssen op 13 december 2023

De dame met de hermelijn Leonardo da Vinci dier huisdier vrouw
'De dame met de hermelijn', olieverfschilderij door Leonardo da Vinci uit ca. 1490.
Is de zorg voor een huisdier verkapt egoïsme? Jonathan Janssen zoekt in een shortread naar ware dierlievendheid.

Dit artikel krijg je van ons cadeau

Wil je onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? Je bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en je hebt direct toegang.

Hoewel ik geen dierenvriend ben, kan ik prima met dieren overweg. Tussen mijn veertiende en mijn achttiende was ik zelfs beste vrienden met onze kat Tommy. Regelmatig krabde hij aan de deur van mijn kamer om binnengelaten te worden. Hij bracht een paar uur op mijn kamer door, op schoot, op bed, of op mijn toetsenbord, en ging dan weer op vogeljacht in de tuin. We hebben veel dode vogeltjes voor onze tuindeur zien liggen. Na de scheiding van mijn ouders ging Tommy naar een nieuwe eigenaar, waar hij na een oudjaarsnacht dood in de tuin werd aangetroffen. De schrik voor het vuurwerk zou hem fataal zijn geworden.

Sindsdien wil ik eigenlijk geen dieren meer in huis. Want wie bewijs je daarmee een dienst: het dier of jezelf? We denken misschien altruïstisch te zijn door voor een dier te zorgen, maar is het niet eigenlijk egoïsme om een dier op te sluiten in je eigen kleine leefomgeving en volledig afhankelijk van je te maken, in ruil voor aandacht? En waar kan het dier heen, als jij het geen huis meer kan bieden? Zorg jij voor het dier, of zorgt het dier eigenlijk voor jou?

Even tussendoor… Meer shortreads lezen? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

Volgens de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer moeten we morele handelingen die eigenlijk voortkomen uit een egoïsme (verkapt of niet) afkeuren. Ook al is het resultaat van de handeling gelijk – bijvoorbeeld dat iemand voor zijn bedlegerige moeder zorgt – het maakt voor Schopenhauer moreel gezien veel uit of die daad ontspringt uit liefde of de hoop op een erfenis.

Overigens was Schopenhauer een trotse poedelbezitter.

Een collega wees me onlangs op de dieren die in het asiel wachten op een nieuw baasje. Die kun je immers wel écht een dienst bewijzen door ze in huis te nemen. Zij hebben er ook niet voor gekozen zo gefokt te zijn dat ze niet meer zelfstandig kunnen overleven in het wild. Moet je die zomaar aan hun lot overlaten, als je de ruimte en het vermogen hebt om er een in huis te nemen? En zo bevind ik me nog steeds in innerlijk conflict: is het nou dierlievendheid of egoïsme van de mens om te besluiten voor een dier te zorgen?

In de online rubriek ‘shortreads’ zoekt Filosofie Magazine elke week in een kort essay naar het antwoord op een alledaagse filosofische vraag.