Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2015

Wouter Oudemans: ‘Planten zijn slimmer en smeriger dan je denkt’

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

De mens heeft planten systematisch onderschat, stellen filosofen Wouter Oudemans en Norbert Peeters. Planten zijn gewiekster dan gedacht – en de mens is plantaardiger dan ons lief is.

Waarom hebben perziken zo’n lekker zoete smaak? De gangbare verklaring daarvoor is dat wij de vruchten eindeloos hebben doorgefokt, om ze aan onze smaakwensen te laten voldoen. Maar filosoof Wouter Oudemans draait de rollen liever om: met die zoetigheid manipuleert de perzik mensen, ten behoeve van zijn eigen succes. En met resultaat: wij verzorgen, bemesten en verspreiden perzikbomen, als gewillige dienaars van hun voortplanting. Oudemans: ‘De manier waarop mensen planten verzorgen, wordt door planten aangestuurd. En dat hebben maar weinig mensen in de gaten.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden