Home Het Experiment: Kunnen planten pijn voelen?

Het Experiment: Kunnen planten pijn voelen?

Door Carolien van Welij op 22 april 2016

Het Experiment: Kunnen planten pijn voelen?
Cover van 05-2016
05-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

We kunnen planten onder anesthesie brengen. Erno Eskens reageert: ‘We moeten oppassen met het idee dat planten ongevoelig zijn.’ 
 

Experiment

Een ‘kruidje-roer-me-niet’ klapt bij aanraking zijn bladeren dicht, maar dat gebeurt niet als we die eerst verdoven met ether.

‘Een plant laten verdrogen omdat je te lui bent om water te geven: is dat een moreel beladen daad?’ vraagt filosoof Erno Eskens. ‘Door dit soort onderzoek ben ik het wel zo gaan zien. Hoe kan het dat zo’n anestheticum niet alleen bij mensen en dieren een roesje geeft, maar ook op planten werkt? Een kruidje-roer-me-niet geeft elektrische signalen door en heeft dus wel degelijk een ‘zenuwstelsel’. Het werkt anders, en trager, en het zijn geen zenuwen zoals wij die hebben.’

‘Maar we moeten maar eens voorzichtig worden met het idee dat planten ongevoelig zijn. In een ander onderzoek gaven planten elektrische signalen af als er een aansteker onder een blad gehouden werd. Je zou kunnen tegenwerpen dat het allemaal slechts chemische reacties zijn. Maar geldt dat ook niet voor mensen? Door ons in die planten te verdiepen kunnen we met meer verwondering naar de natuur kijken: zijn al die ordeningen die we hebben bedacht in de wereld wel zo logisch? Waarom hebben we die hiërarchie zo hard nodig? Die heeft alleen maar beperkend gewerkt: voor vrouwen, dieren, donkere mensen, en ook voor planten.’

‘De training die ik voorsta is om met meer empathie naar elkaar te kijken, naar alles wat leeft om je heen. In plaats van gelijk te oordelen dat iets een lager wezen is, éérst kijken naar wat dat wezen kan en welke belangen het heeft. Daarna kun je altijd nog besluiten dat je je eigen belang zwaarder laat wegen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer